Julefred

Rend mig i traditionerne og fri os fra inflammationen!

Julen er lige på trapperne og jeg byder den velkommen. Det bliver roligt i år. Det er ikke min tur til at have mine piger, så der er ingen stress. Det skal lige siges, at mine døtre er mellem 23 og 35 år og deres forældre ( jeg er een af dem) har været venskabeligt skilt i 15 år. Men vi fortsætter traditionen og i år er det farens tur til at holde jul med dem. Vores piger har, ikke endnu, fået børn og sikkert derfor ikke lavet deres egne traditioner for juleaften, men det vil komme. Dog vejrer jeg et generationsskifte når julefrokosten i år bliver overtaget af vores førstefødte. Det skal nok blive hyggeligt, såfremt hun overholder reglerne for hvordan "vi plejer at gøre"! Ellers vanker der uro.

Julefilmen i år, så jeg sammen med min kusine, som mig selv, har mange års erfaring med jul og i familiesammenføring. Bevæbnet med trætte juleindkøbsben og et glas god rødvin, satte vi os til rette i den røde sofa i Grand biografen og følte os i høj grad underholdt med filmen Den tid på året instrueret af dygtige Paprika Steen. Vi grinte meget, mest af os selv, når vi følte os ramt. Filmen er komedie og venligt stemt over for det tabulagte tema som vedrører tvungent samvær i juledagene og som nogle (mange) familemedlemmer oplever som yderst belastende. Man kan ikke være fri, man er nærmest taget som gidsel i julehyggens vold! Det er jo jul! 

Man kommer nemt galt afsted hvis man vover at bryde en regel eller to og udviser "rend mig i traditionerne" attitude. For eksempel når det gælder julemaden. Kan du forestille dig, hvis du, for eksempel, serverede vegetarisk Nøddesteg i stedet for den traditionelle  flæskesteg? Og hvad med den hellige Ris a la mande? Sukkerfri? Hvis du har lyst til at være rebelsk så har du opskriften her.

Tre gode grunde til at bryde med traditioner:

1. Du redder din mave

 Flæskesteg med brun sovs er fed og tung mad og, for mange, svær at fordøje sammen med stivelsesrige kartofler og rødkål tilsat sukker. Tendensen er at spise alt for meget af det hele, for det er jo jul! Måske er det en god idé at sende en venlig tanke til dig selv og din krop og mindes hvordan du havde det sidste jul og nytår. Er du een af de mange som får oppustet mave og utilpashed i maven eller hævede og ømme led og væske i huden. Du kan overveje at lave nøddestegen som lidt sundere alternativ til dem der ønsker og prøv også at lave en salat af friske grøntsager for eksempel rødkålssalat med appelsinstykker. 

 

Screenshot 2018-12-19 at 09.56.10.png 

Nøddesteg

Giver 2 store stege, ca. 10 portioner

Du skal bruge:
75 g valnødder
300 g hasselnødder
200 g cashewnødder
3 stk. bladselleri
1 stor porre
2 løg
4 fed hvidløg
300 g portobellosvampe
2½ dl vand
75 g tørrede tomater
2 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt nelliker
½ spsk. timian

½ spsk. oregano

½ spsk. basilikum
1 stilk citrongræs, snittet meget fint
1 tsk. Herbamare eller 1 økologisk bouillonterning
¼ tsk. cayennepeber
friskkværnet sort peber
1 dl rismel
2 dl risflager
3-4 æg
kokosolie uden smag til stegning

Sådan gør du:
Skær bladselleri i små stykker, og snit porren fint. Hak løg og hvidløg. Skær svampene og tomaterne i små stykker. Svits det hele i fedtstoffet sammen med alle krydderierne under omrøring. Kom vandet ved. Lad det simre i 5-10 minutter.

Mal alle nødderne i en køkkenmaskine.

Rør nøddemel, æg, risflager og rismel i grønsagsblandingen.

Fordel blandingen i to velsmurte forme, eller brug slip-let-forme, og bag ved 180 grader i en forvarmet ovn i 40-45 minutter. Du kan sagtens lave en god brun sovs til lavet på grøntsags fond, timian, rød røget paprika, lidt rødvin og fløde. 

2. Fri for inflammation

Den søde juletid er sød, og sukker har på een eller anden måde fået cart blanche hele december måned, eller måske et par måneder mere. Jeg er godt klar over du ved at sukker er ikke sundt. Men måske ved du ikke hvor utroligt mange steder sukker gemmer sig og kender alle de forskellige navne sukker har. Det kan være, at du ved at sukker feder men ved du også, at den og stort set alle de forskellige former den findes som, virker vildt inflammations fremmende i alle kroppens celler og i hjernen? Hvis du har lyst til at få hele sandheden og blive Fri for Inflammation? Så se her 

Chokoladekager. Sukkerfri. Kornfri.

Screenshot 2018-12-19 at 09.58.33.png 

Chokolade småkager

Ca 12 stk

 300g mandelsmør

2 store æg

70g kakao pulver

60g Sukrin

¼ tsk salt

½ tsk vanilje pulver eller 1 tsk vanilje ekstrakt

 Det gør du

Indstil ovenen på 170grader, beklæd bagepladen med miljøvenlig bagepapir. Bland alle ingredienser i en køkkenmaskine eller med en stavblender. Form dejen som små kugler, placere dem på pladen og press dem ned med gaffel først på den ene så på den anden led. Bag i 12 mín, vær sikker på, at de er bagt helt igennem.

Afkøl helt inden servering. Holder i 5 dage ( hvis du ikke har spist dem inden!) og er velegnet til at fryse.

3. Time out

Julen, forberedelserne, madlavning, rengøring, oprydning, pakker og indpakning, julebagning, julekort, dække bord, jule tøj, julefrokoster, familiefester og julemiddage! Puha! Det lyder lidt hektisk, og helt ærligt, så hører jeg ikke mange sige at de synes det er fedt eller at de nyder det. Alle de krav og forventninger til os selv og til andre skaber stress og uro i nervesystemet. Oveni det ekstra meget sukker, slik, gluten og tung julemad tænder det op for inflammation i kroppen. Tillad dig at slappe af på ambitionen. Frigør imperfektionen og lad det flyde lidt. Måske lidt svært i starten men øvelse gør mester. I det nye år kan du for alvor ta´ fat i maden, kroppen og nyt liv! Det hjælper jeg dig med. 

 Fri for Inflammation. Kursus i København og i  Århus.

IMG_2812.jpg

    Keto kost for alle.  Kursus i København.

Screenshot 2018-11-20 at 12.43.29.png

 Glædelig og kærlig julefred 

UNDERSKRIFT25.jpg

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!